За повідомленням МОЗ України з 17 жовтня по 08 листопада поточного року на Вінничині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. Лабораторно підтверджено 245 випадків, госпіталізовано 182 людини. Поодинокі випадки захворювання зафіксовані в інших регіонах України і в нашому районі також.
Гепатит А — захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А, який передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу. Найбільш розповсюджені симптоми :виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла,втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.
Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Особливо небезпечними є хворі із прихованою, тобто безжовтушною формою, які не звертаються до лікувального закладу, а займаються самолікуванням кишкової інфекції, відвідують громадські місця, місця купання і т.п. Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–35 днів. Перебіг хвороби може бути як в легкій, так і у важкій формі. Основний ризик інфікування вірусом гепатиту А пов’язаний з відсутністю безпечної води і недотриманням правил санітарії та гігієни, тому хворобу і називають ще хворобою брудних рук.
Чому саме ці фактори є небезпечними?
Вірус гепатиту А зберігає свою життєдіяльність у воді від 3-х до 10 місяців, у сухому середовищі при кімнатній температурі – протягом тижня, у випорожненнях хворої людини – до 30 діб.
Щоб упередити зараження вірусним гепатитом А себе, своїх близьких та рідних необхідно запам’ятати:
- При появі вищевказаних симптомів не займайтесь самолікуванням, а
звертайтесь до лікувального закладу. Тільки лікар може діагностувати вірусний
гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування. - Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед вживанням їжі, а
також після кожного відвідування туалету, після відвідування громадських
місць. - Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням, бажано
кип’ячою водою. - Споживайте питну воду лише гарантованої якості, бутильовану, або після
кип’ятіння не менше 10 хв.
Щоб попередити захворювання на вірусний гепатит А та інші кишкові
інфекції необхідно забезпечити дотримання правил санітарії та гігієни в
громадських місцях, на ринках, в магазинах, закладах громадського
харчування,в закладах освіти, громадських туалетах. Керівники цих закладів
повинні забезпечити регулярне та якісне прибирання з використанням миючих
та дезінфікуючих засобів. - Керівникам підприємств водопостачання необхідно:
- посилити контроль за якістю питної води, яка подається населенню;
- забезпечити здійснення регулярного виробничого лабораторного
контролю якості питної води та проведення заходів для забезпечення якості
питної води у відповідності до вимог Д Сан Пі Н 2.2.4-171-10.
Виконуйте ці правила і збережете своє здоров’я та здоров’я близьких від
кишкових інфекцій.
Обухівське районне управління
ГУ ДПСС в Київській області.
Discussion about this post